diumenge, 30 de setembre del 2012

HANS CHRISTIAN ANDERSEN

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen va néixer el 2 d'abril de 1805 a la ciutat d'Odense (Dinamarca). Va ser un nen molt emotiu que patia tota classe de pors.

L'any 1816, a la mort del seu pare, va començar a treballar com a aprenent d'un sastre i després en una fàbrica de tabac, A l'edat de catorze anys va marxar cap a Copenhague i va treballar al teatre fins que Collin, un director de teatre i membre influent del govern, el va ajudar perquè comencés a estudiar.
Vivia a casa del director de l'escola que sovint s'enfadava amb ell a causa del seu caràcter hipersensible i feble. Més tard, també gràcies a Collin, va entrar a la Universitat de Copenhague, on va acabar la seva formació.
A partir del 1831 va viatjar molt per Europa (tota la seva vida va ser un viatger apassionat) i una visita a Alemanya va inspirar el primer dels seus relats de viatges. Més endavant en va fer sobre Suècia, Espanya, Itàlia, Portugal, l'Orient Mitjà...
No obstant , la fama d'Andersen es basa en els seus contes de fades i en les històries escrites entre el 1835 i el 1872. En els primers contes que va publicar explicava històries que havia sentit de petit, però gradualment va començar a crear les seves pròpies.
Durant tota la seva vida, Andersen va escriure més de cent seixanta contes, que han estat editats en més de cent idiomes. Va morir a casa seva a Rolighed, el 4 d'agost de 1875.
Els seus contes traduïts en català:
 




L’aneguet lleig
Títol: L’aneguet lleig

Autor: Hans Christian Andersen

Il.lustradora: Irene Bordoy

Editorial: Combel

ISBN: 9788424620394

Any d'edició: 2002

Lloc d'edició: Barcelona

Sinopsis:
La Senyora Ànega es moria de vergonya per haver tingut un aneguet tan lleig i el va apartar amb l'ala mentre atenia als altres sis germans.
L'aneguet es va quedar molt trist perquè se'n va adonar que allà no el volien .Els seus germans li feien bromes pesades i se'n reien constantment, dient-li lleig i maldestre.
L'aneguet va decidir que havia de buscar un lloc on pogués trobar amics que de veritat el volguessin a pesar del seu aspecte desastrós i un matí, va fugir per un forat de la tanca.

L'aneguet es va fer gran i un dia va passar per un estany on va trobar les aus més belles que mai havia vist fins aleshores. Eren cignes i llavors es va adonar que ell també era un cigne, bonic i elegant.


La reina de la neu

Títol: La reina de la neu

Autor: Hans Christian Andersen

Editorial: Baula Edicions

ISBN: 9788447923410

Any d'edició:
2011

Lloc d'edició:
Barcelona

Sinopsis:
Un senyor molt dolent va fabricar un mirall que tenia la qualitat de disminuir les coses bones i ressaltar les coses dolentes de qualsevol objecte que s’hi reflectís, deformant fins i tot els pensaments de les persones que l’utilitzaven. Un dia el mirall es va trencar amb bocins tan diminuts com la pols i es van estendre per tot el món posant-se dins els ulls de les persones.

Kay i Gerda eren dos veïns que s’estimaven com germans. Un dia Kay va notar que li entrava alguna cosa a l’ull i va començar a veure totes les coses dolentes, comportant-se injustament amb Gerda.

La Reina de les Neus va fer un petó al Kay fent que oblidés tot el que coneixia i emportant-se’l amb ella. La Gerda el buscava per tot arreu i va oferir al riu les seves precioses sabates a canvi que tornés el seu amic. El riu la va portar fins a la casa d’una velleta. La vella volia tenir una filla i va utilitzar la màgia per fer oblidar a Gerda el motiu que l’havia portat fins allí. Va passar el temps, i un dia la nena jugava al jardí encantat de la vella, i va descobrir un rosal que li va recorda a Kay, va prendre consciència del que havia passat i va marxar en busca del seu amic.

La princesa i el pèsol

Títol: La princesa i el pèsol

Autor: Hans Christian Andersen

Editorial:
Laberinto

ISBN: 9788484835103


Any d'edició:
2011

Lloc d'edició:
Barcelona


Sinopsis:
Hi havia una vegada un príncep que buscava a una princesa per casar-s'hi. La princesa havia de complir la condició de tenir sang real. Una nit de turmenta va arribar a palau una princesa molt bonica. La reina va voler comprovar si tenia sang real i li va posar un pèsol sota del coixí; si la princesa era verdadera percebria la presència del pesòl. A l'endemà la princesa va dir que havia dormit molt malament i el príncep es va casar amb ella.


El soldadet de plom

Títol: El soldadet de plom

Autor:  Hans Christian Andersen

Autor (adaptació):  Enriqueta Capellades

Il·lustradora:  Mercè Llimona

Editorial: Hymba

ISBN: 9788471833914

Any d'edició:
2006

Lloc d'edició:
Barcelona

Sinopsis: 
Hi havia una vegada un artesà que va fabricar un exèrcit de soldadets de plom. Però, per fer l'últim soldadet, no va tenir suficient plom i el va haver de deixar sense una cama. Molt aviat, tots aquests soldadets van ser venuts a una tenda de joguines i allà un senyor els va comprar per a regalar-se'ls al seu fill. El nen es va posar molt content al veure els soldadets, i després de jugar una estona amb ells, els va guardar dins una capsa. Al soldadet que solament tenia una cama el va deixar fora i quan aquest soldadet va mirar al seu voltant, va veure una meravellosa ballarina de paper que estava davant la porta d'un castell. Tenia una cama aixecada com solen fer les ballarines, però ell va pensar que tenia una sola cama; com ell. I per això va pensar que era la noia ideal per a ell. Un ninot sorpresa que estava gelós del soldadet de plom perquè parlava amb la nina ballarina, el va fer caure per la finestra un dia de molta pluja. Però el soldadet va anar a parar a un rec, a la claveguera, al mar, a la boca d’un peix i, finalment, va tornar a la casa d’on havia sortit. Però, llavors el nen el va llençar a la foguera i la ballarina també va ser arrastrada per un cop de vent dins la foguera. L'endemà, la criada va anar a netejar la xemeneia. En mig de les cendres va trobar un tros de plom en forma de cor. Al costat, negre com el carbó, estava el lluentó de la ballarina.


La sireneta

Títol: La sireneta

Autor: Hans Christian Andersen

Editorial: Edicions 62

Any d'edició: 2004

Lloc d'edició: Barcelona


Sinopsis:
El dia que fa quinze anys, la sireneta puja a la superfície per conèixer el món dels humans i s'enamora d'un príncep, el vaixell del qual ha naufragat. Ella el porta fins a la platja i el salva. Enamorada dels seus ulls, la sireneta va a buscar a una bruixa per demanar-li unes cames.


El rossinyol

Títol: el rossinyol

Autor: Hans Christian Andersen

Traducció: Anna Grau

Il.lustrador: Max

Editorial: Combel Editorial

ISBN: 978-84-9825-019-0

Any d'edició: 2005

Lloc d'edició: Barcelona

Sinopsis:
Els súbdits d'un emperador coneixen un rossinyol que canta molt bé, però sa majestat no l'ha vist mai. Després de moltes investigacions, el troba i queda impressionat per la veu de l'ocellet. Però quan arriba al palau un paquet amb un rossinyol mecànic, tothom s'oblida del de veritat. Tanmateix, l'ocell autèntic torna al palau a visitar l'emperador quan aquest està a punt de morir. Els seus cants curen la malaltia de sa majestat, que es penedeix d'haver-lo deixat de costat.

La venedora de llumins

Títol: la venedora de llums.

Autor: Hans Christian Andersen.

Il.lustradora: Maria Pascual

Editorial: Toray

Any d'edició: 2004

Lloc d'edició: Girona.

Sinopsis: Una nena surt de casa el dia de Nadal per vendre una caixa de llumins. Fa molt fred i no hi ha nintú pel carrer, així que la nena encén uns quants llumins per escalfar-se les mans i els peus. Enmig de la neu i el fred la nena pensa amb la seva àvia que se l'estimava molt. Se li acaben els llumins i la nena mort.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada